Průvodce hovězím masem
Svíčková
Nejkvalitnější maso, nízká tučnost a křehkost.
Použití: steaky, minutky, bifteky, medailonky, pečeně, tatarský biftek, omáčky
Roštěnec
Libovější, pevnější kousek masa.
Použití: steaky, roštěnky, roast beef, grilování, dušení, omáčky
- Nízký roštěnec
Kvalitní šťavnaté maso s menším podílem tuku.
- Vysoký roštěnec
S vrstvou tukového krytí, které je vhodné nechat během přípravy na mase. Tuk se pouští do masa a je tedy šťavnatější.
Falešná svíčková
Velmi jemný kousek masa, křehký a šťavnatý.
Použití: steaky, medailonky, tatarský biftek, dušení, omáčky, špikování, guláš
Žebra
Použití: grilování, pomalé pečení, marinování, vaření, polévky, vývary
Oháňka
Použití: pečení, dušení. Ideální na přípravu silného hovězího vývaru.
Hovězí líčka
Šťavnatá, plná kolagenu a téměř neobsahují tuk. Maso je ještě jemnější než kližka a má vynikající výraznou chuť.
Použití: dušení na víně nebo tmavém pivu, pozvolnější pečení, guláš. Vhodné k přípravě specialit.
Býčí žlázy - koule
Po staletí pochoutka nejen u nás. Velmi jemný druh masa a zásobárna proteinů.
Použití: řízky v trojobalu, omáčky, polévky, na zelenině
Hovězí játra
Charakteristické svou vůní, s velkým obsahem železa, stopových prvků, vitamínů A a D.
Použití: minutky, na cibulce, rajčatech, do polévkových knedlíčků, paštik
Hovězí srdce
Obsahuje vyšší množství minerálních látek a vitamínů a vlákniny.
Použití: na smetaně, dušené, na špeku, na divoko - chutí připomíná zvěřinu, na guláš
Hovězí ledviny
Obsahuje vysoký podíl bílkovin a nízký obsah tuku.
Použití: minutky, dušení, s omáčkou, na víně, žampionech
- Jak to chodí na statku?
- Jaké jsou úkoly sedláka?
- Co má na starosti selka?
- Jak to u nás vypadalo před revolucí?
- Co je naší snahou?