Průvodce hovězím masem

Svíčková 

Nejkvalitnější maso, nízká tučnost a křehkost.

Použití: steaky, minutky, bifteky, medailonky, pečeně, tatarský biftek, omáčky


Roštěnec

Libovější, pevnější kousek masa.

Použití: steaky, roštěnky, roast beef, grilování, dušení, omáčky

- Nízký roštěnec 

Kvalitní šťavnaté maso s menším podílem tuku. 

- Vysoký roštěnec 

S vrstvou tukového krytí, které je vhodné nechat během přípravy na mase. Tuk se pouští do masa a je tedy šťavnatější.


Falešná svíčková

Velmi jemný kousek masa, křehký a šťavnatý.

Použití: steaky, medailonky, tatarský biftek, dušení, omáčky, špikování, guláš


Žebra 

Použití: grilování, pomalé pečení, marinování, vaření, polévky, vývary 


Oháňka

Použití: pečení, dušení. Ideální na přípravu silného hovězího vývaru.


Hovězí líčka

Šťavnatá, plná kolagenu a téměř neobsahují tuk. Maso je ještě jemnější než kližka a má vynikající výraznou chuť.

Použití: dušení na víně nebo tmavém pivu, pozvolnější pečení, guláš. Vhodné k přípravě specialit. 


Býčí žlázy - koule

Po staletí pochoutka nejen u nás. Velmi jemný druh masa a zásobárna proteinů.

Použití: řízky v trojobalu, omáčky, polévky, na zelenině


Hovězí játra

Charakteristické svou vůní, s velkým obsahem železa, stopových prvků, vitamínů A a D.

Použití: minutky, na cibulce, rajčatech, do polévkových knedlíčků, paštik

Hovězí srdce

Obsahuje vyšší množství minerálních látek a vitamínů a vlákniny.

Použití: na smetaně, dušené, na špeku, na divoko - chutí připomíná zvěřinu, na guláš


Hovězí ledviny

Obsahuje vysoký podíl bílkovin a nízký obsah tuku.

Použití: minutky, dušení, s omáčkou, na víně, žampionech


  • Jak to chodí na statku?
  • Jaké jsou úkoly sedláka?
  • Co má na starosti selka?
  • Jak to u nás vypadalo před revolucí?
  • Co je naší snahou?